pátek 8. ledna 2016

The English Version

A Metamorphosis by Franz Kafka





Martin Samsa was woken up in that morning by his landlady´s knocking on the door of his room. She was carrying a breakfast to him as usually. But Samsa found something unusual. Something was wrong with him. Something with his body......
He lay on his back in a helpless way. He was trying to turn over in his bed but his efforts were vain. To his horror he could see that he changed in a creepy insect. His landlady did not ceased knocking.
Fortunately, the door was locked. 

This is the beginning of the famous novel by F. Kafka called A Metamorphosis. I have read it a long time before. I have not recalled already how M. Samsa, the main hero, worked his extremely embarrassing situation out. I promise myself to reread the novel but this scene has remained in my memory so far. The scene stimulated my imagination and I felt a longing to draw it in my own way. Maybe it reflexes my present feelings.



The Czech Version

Proměna od Franze Kafky


Martin Samsa byl toho rána probuzen klepáním bytné na dveře svého pokoje. Jako obvykle mu přinášela snídani. Avšak Samsa zjistil cosi neobvyklého. Něco s ním nebylo v pořádku. Něco s jeho tělem......
Ležel bezmocně na zádech. Snažil se na posteli převrátit, ale jeho snaha byla marná. Ke své hrůze viděl, že se změnil v jakýsi odporný hmyz. Bytná nepřestávala klepat. Dveře byly naštěstí zamčené.

Tohle je začátek slavné novely od F. Kafky nazvané Proměna. Četl jsem ji už dávno. Už si nevzpomínám, jak M. Samsa, hlavní hrdina, svou nesmírně trapnou situaci vyřešil. Slibuji si, že si novelu přečtu znovu, ale tahle scéna mi zůstala v paměti dosud. Ten výjev podnítil mou představivost a já pocítil touhu nakreslit si ho po svém. Možná, že odráží mé současné pocity.







Žádné komentáře:

Okomentovat